|
|
|
|
|
|
|
|
|

Specialiteiten-Streekproducten

Specialiteiten en streekproducten van onze West-Vlaamse leden in alfabetische volgorde:

Dessert op basis van Trappistenbier 12° van Westvleteren: Brood- en banketbakker Pedro Ameel, Kortekeer 4 uit Oostvleteren lanceerde een nieuw dessertglaasje op basis van Trappistenbier van 12° uit Westvleteren. Hij kreeg hiervoor uitzonderlijke toestemming van de monniken. Het dessert is een luchtige mousse met een niet overheersende biersmaak. Het dessert wordt gepresenteerd in typische mini patersglazen en is verkrijgbaar bij Pedro Ameel en in diverse horecazaken in de regio, ook in het café "In de Vrede" in de schaduw van de Sint-Sixtusabdij.
Izegemse schoentjes:Het Izegemse schoentje bestaat sinds 1984 en verwijst naar de glorietijd van de Izegemse schoennijverheid. Het schoentje bestaat uit een chocolade zooltje, de top is eiwitschuim, het krijgt zijn vorm door een stukje marsepein met binnenin een luchtige koffievulling afgewerkt met slagroom en een zegel van de stad. Het is enkel te koop in het weekend of op aanvraag per stuk en niet per paar, geen linkse of rechtse schoen zodat het in ieders mondje past. Het Izegems schoentje is enkel te verkrijgen bij Jean-Pierre Verfaillie, Emiel Neirynckstraat 11, 8870 Izegem tel 051/309110
Kuurnse Ezelpistolet: De Kuurnse Ezelpistolet is een lekkere,gezonde pistolet vervaardigd met meerdere granen, zaden en rozijnen, passend bij kaas- en fijne vleeswaren. Hij werd gelanceerd in 2009 voor het 75 jarig bestaan van de bakkersbond van Kuurne, Hulste en Bavikhove. Deze pistolet is te verkrijgen in diverse bakkerijen van Kuurne en omgeving.
Kuurnse Steenezeltaart: Een zeer smakelijke rechthoekige taart (8 pers.) met krokante bodem, chocolademousse, afgewerkt met sinaasappelkreem en versierd met marsepein en ezelkopjes. Deze taart is te verkrijgen in diverse bakkerijen van Kuurne en omgeving. 
Laura Lynntaart: Het Laura Lynngebak is genoemd naar de Ardooise vedette Laura Lynn (Sabrina Tack). Het gebak is enkel te verkrijgen bij Patisserie Lieven, Kortrijksestraat 5 te Ardooie. De ingrediënten van deze taart bestaan uit: Gepofte rijst, melkchocolade, mousse van groene appel met calvados, chocoladebiscuit, caramelmousse, ganache, afgewerkt met Parijse macron, een chocolade bol en krul en een foto van Laura Lynn.
Senateurtaart: De Senateurtaart is een Ieperse Streekspecialiteit en is opgebouwd uit 2 bladerdeegbodems, abrikozenconfituur, biscuit, boterkreem en geroosterde amandelschilfers, zij wordt lichtjes afgewerkt met bloemsuiker.                                      Historiek van deze taart: In het jaar 2000 vroeg de Ieperse Horeca aan de Ieperse Brood- en Banketbakkersbond of zij geen gebak konden voorstellen dat zou kunnen doorgaan als Ieperse Streekspecialiteit. Er waren meerdere voorstellen maar de Senateurtaart van bakker Vandenbulcke uit Oostvleteren werd verkozen. Het was wijlen Michel Vandenbulcke die in 1958 (jaar van de wereldtentoonstelling in Brussel) deze taart als eerste aan zijn klanten aanbood. Deze taart is nu te verkrijgen bij diverse bakkers in Ieper en wijde omgeving.
Tabaksnaaistertaart: Deze taart is opgebouwd met gepofte rijst, amandelbiscuit, chocoladebiscuit, witte en bruine chocolademousse en frambozen. Zij is overgoten met een chocoladesaus. Het beeld van "De Tabaksnaaister" staat bovenaan de taart op marsepein afgebeeld en verwijst naar het bronzen beeld van de Tabaksnaaister dat op het Sint Maartensplein in Wervik staat. Deze taart is enkel te verkrijgen bij brood- en banket Frimout, Nieuwstraat 96 te Wervik daar zij jaarlijks een bedrag betalen aan de eigenaars van het bronzen beeld om de afbeelding van de Tabaksnaaister exclusief op hun taart te mogen plaatsen.
Kriek Max taart: De Kriek Max taart is een realisatie van bakker Christ Wylin, Bellegemsestraat 130 te Bellegem. Deze taart is opgebouwd met een bodem van cakebeslag op basis van amandelspijs, daarop gebonden krieken, een laagje chocolademousse en een mousse van Kriek Max bier van de plaatselijke brouwerij Bockor. Als afwerking een rode spiegel en marsepein met het originele logo van het kriekbier. Deze taart kwam tot stand ter gelegenheid van de week van de smaak.